przedniewina

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

Degustacja bez tajemnic

       „ Nie ma czegoś takiego jak standardowy smak wina, cygar, poezji, prozy itd. Każdy z nich jest kwestią indywidualnego gustu i głos większości nie może ani decydować za jednostkę, ani też przytłoczyć wyższości własnego wyboru” – Mark Twain. Każdy człowiek inaczej postrzega pewne rzeczy. Jednakże proces degustacji wina można podzielić na kilka etapów.

Pierwszy etap polega na określeniu barwy wina. Najlepszym sposobem jest przystawienie kieliszka do białego tła ( np. obrus). Okazuje się, że w miarę starzenia białe wina zyskują na intensywności barwy, w przypadku win czerwonych jest na odwrót, czyli ich kolor jest mniej intensywny.

Kolejnym etapem jest zamieszanie kieliszkiem. Ta czynność jest ważna ze względu na fakt, iż do wina powinien dostać się tlen. W ten sposób uwolnione zostaną zawarte w winie estry, etery i aldehydy, które wydobywają z wina jego bukiet. W tym miejscu warto zadać sobie pytanie czym różni się bukiet od aromatu? Bukiet jest to całość zapachów, jakie uwalniają się z wina, zaś aromat oznacza zapach samych winogron!

Najważniejszym elementem degustacji jest zapach! Co ciekawe człowiek potrafi zidentyfikować około dwóch tysięcy zapachów, zaś w winie zawartych jest ich około dwustu! Trunek ten powinno się wąchać co najmniej trzy razy, dzięki temu wydobędziecie więcej wrażeń zapachowych. Warto dokładnie określić rodzaj zapachu, ponieważ jest to pomocne w przypadku identyfikacji niektórych cech charakterystycznych wina. Okazuje się, że Cabernet Sauvignon ma zapach czekoladowy, likierowo – porzeczkowy, stare Bordeaux zapach mokrych, jesiennych liści, Chardonnay maślany i jabłkowy, zaś Sauvignon Blanc grejpfrutowy. To tylko niektóre przykłady, dlatego radzimy zapamiętać zapach konkretnych szczepów winogron, by potem móc porównać to ze swoimi opiniami. Czasami nie potrafimy znaleźć odpowiednich słów, dlatego dobrym rozwiązaniem będzie książka pt. „WineSpeak” Bernarda Klema. Znalazło się w niej około 37 tysięcy wyrażeń, które opisują wino! W tym miejscu trzeba zaznaczyć, iż dzięki zmysłowi węchu możemy także zidentyfikować wady wina np. zapach octowy oznacza zbyt dużą ilość kwasu octowego w winie, zaś pleśniowy i stęchły, że wino przejęło zapach korka.

Kolejną czynnością w procesie degustacji wina jest jego smakowanie (to także potwierdzenie tego, co o winie mówią jego barwa i zapach). Podczas tego etapu trunek powinno się trzymać od trzech do pięciu sekund i potem przełykać, dzięki temu wino nie ominie większości kubków smakowych. Zwracajcie uwagę, w którym miejscu na języku i w ustach wrażenie smakowe występują. Za gorycz w winie odpowiadają najczęściej taniny oraz wysoka zawartość alkoholu, zaś za kwaśny smak obecne kwasy. Z kolei słodycz występuje w przypadku obecności cukru resztkowego, a jej czuły punkt znajduje się na czubku język. Wspomniany już kwaśny smak jest wyczuwalny na brzegach i w głębi gardła, z kolei gorycz w tylnej części języka. Z kolei na środku języka możemy wyczuć garbniki, które najczęściej występują w czerwonych winach oraz stężenie owocu i cechy charakterystyczne danego szczepu. W tym miejscu warto wspomnieć, iż długa końcówka(najlepsze wina utrzymują się w ustach od jednej do trzech minut), czyli całościowy smak i równowaga składników, utrzymująca się w ustach jest zazwyczaj oznaką dobrego trunku.

„Wino nie tylko się pije. Wino się wącha, ogląda, delektuje się nim, pociąga z kieliszka drobnymi łyczkami – a także się o nim mówi” (król Edward VII).  Najważniejsze jednak, żeby wino nam smakowało! Życzymy miłej nauki degustacji wina oraz delektowania się winami kupionymi w naszym sklepie lub na stronie internetowej.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Lipiec 18, 2012 by in Degustacja.

Nawigacja

%d bloggers like this: