przedniewina

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

Steininger

     Winiarski artysta, jeden z pomysłodawców i fundatorów kompleksu enoturystycznego Loisium, producent nowatorskich win musujących, a także były hodowca krów! O kim mowa? Oczywiście o Karlu Steiningerze, którego wina możecie znaleźć w naszym sklepie. Ale zacznijmy od początku.

       Najpierw na terenach rodzinnej posiadłości rodzina Steininger zajmowała się przede wszystkim hodowlą krów. Dopiero od 1985 roku zaczęli uprawiać winogrona oraz produkować wino. Zaś 5 lat później rozpoczęli produkcję win musujących, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Obecnie na ich rodzinny dobytek przypada aż 35 hektarów winnic położonych na terenie Langenlois (najlepsze gleby torfowe).  Jednakże największą sławę przyniosły im wina musujące, które różnią się od innych tego typu m.in. aromatem, strukturą. Ten efekt Karl Steininger uzyskał dzięki udoskonaleniu metody wyrobu tego trunku.  W klasycznej metodzie produkcji winogrona zbiera się zanim osiągną pełną dojrzałość. Następnie uzyskuje się z nich wino bazowe, które zawiera około 11-11,5 % alkoholu. Potem producenci dodają cukier i drożdże oraz rozlewają wino do butelek. To właśnie wtedy wino przechodzi drugą fermentację, w czasie której nasyca się dwutlenkiem węgla, a także zwiększa się procentowa zawartość alkoholu.

       Wiele razy się podkreśla, iż w tym procesie zmienia się pierwotny aromat wina, dlatego też wspomniany już Karl Steininger postanowił zaryzykować! I jak widać ryzyko bardzo mu się opłaciło. Jego metoda (tzw. „metoda steiningerowska”) różni się od wyżej wymienionej, klasycznej. Po pierwsze winogrona zbiera się dopiero, kiedy osiągną pełną dojrzałość. Tylko w tym momencie w owocach wytwarzają się prekursory aromatyczne, czyli związki, z których w późniejszych procesach produkcji wina rozwiną się charakterystyczne dla danej odmiany aromaty. Następny etap różni się tylko jednym elementem od produkcji win spokojnych. Jakim? Gdy w winie pozostaje ok. 30 gramów na litr naturalnego cukru, wtedy poprzez obniżenie temperatury, zatrzymuje się fermentację! W tej postaci trunek trafia do butelek, w których wznawia się fermentację. Wino musi leżeć w butelce minimum rok. Potem trzeba usunąć osad drożdży poprzez codzienne obracanie, postrząsanie butelkami i degorżowanie (czynność wykonywana przy produkcji szampana, polega na ręcznym otwieraniu butelek, następnie odrzucaniu korka z osadem, a potem dopełnianiu butelki odpowiednio ocukrzonym winem tzw. likierem wysyłki i zamykaniu butelki. Niejednokrotnie dla ułatwienia przed tymi czynnościami butelka jest oziębiana). Wina uzyskiwane tą metodą możecie znaleźć w naszym sklepie, zapraszamy do ich spróbowania i oceniania. Naszym zdaniem to nowatorskie dzieła sztuki, których smak na długo pozostanie w pamięci! http://www.przedniewina.pl/s-7-23-Langenlois.aspx . Nie można zapomnieć, że w winnicach Steiningerów produkuje się także wyborne wina ciche.

        I tak dochodzimy do kolejnego innowacyjnego pomysłu. Chodzi tutaj o kompleks enoturystyczny Loisium. Jeżeli ktoś kojarzył wino ze starożytnym światem, patrząc na ten kompleks, zrozumie jak bardzo się pomylił. Jak widać Karl Steininger przyzwyczaja nas do tego, że nie ma rzeczy niemożliwych. Udowadnia także, że w jego przypadku eksperymentalne pomysły nierozerwalnie łączą się z sukcesem! Tak samo stało się w przypadku wspomnianego wyżej kompleksu Loisium, który położony jest blisko miasta Langenlois. Został on zaprojektowany przez Stevena Holla, amerykańskiego architekta, zaliczanego do postmodernizmu i dekonstruktywizmu. W 2001 r. czasopismo „Time” uznało Holla za Najlepszego Architekta Amerykańskiego. Mówi się, że wyjątkowość i oryginalność swoich dzieł uzyskuje m.in. dzięki kreatywnej geometrii kształtów czy grze światłem.

       Wnętrze głównego kompleksu budynku wykończone zostało drewnem i korkiem, aby turyści poczuli klimat produkcji wina. W tym miejscu znajduje się winoteka  i kawiarnia. Ponadto możemy poznać tajniki produkcji tych wyjątkowych win. Interaktywne muzeum wina zachwyca nie tylko wielbicieli wina, ale także zwykłych turystów. W skład kompleksu wchodzi także hotel i Spa, które słynie m.in. z zabiegu odmładzającego oliwą z nasion winogron oraz zabiegu winoterapii! Ponadto przy każdej czynności możemy delektować się wybornymi winami, zwłaszcza musującymi. Miejsce z pewnością urzeka swoją wyjątkowością. Nie będziecie mogli wrócić do prawdziwej, szarej rzeczywistości!

       Marka Steininger należy do światowej czołówki producentów win, zwłaszcza musujących (szczepy: Grüner Veltliner, Riesling,  Sauvignon Blanc oraz Zweigelt). W obecnej chwili marka ta oferuje nie tylko wyborne wina, ale także odpoczynek w nowoczesnym i luksusowym hotelu  oraz spa.  Warto chociaż raz w życiu pojechać do kompleksu Loisium i skorzystać z zabiegu winoterapii. Jeżeli jednak nie macie takiej możliwości, to proponujemy butelkę wyjątkowego wina musującego Steininger. Miłej degustacji!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Lipiec 16, 2012 by in Winnice.
%d blogerów lubi to: